Sivut

lauantai 9. tammikuuta 2010

hopeantaonta

Kirjaston uutuus- ja tyrkkyhyllystä tarttui mukaan jo viime vuoden puolella tämä Kristina H. Bergströmin ja Maud Häggbladin Hopeantaonta-opi tekemään kauniita koruja -kirja (julkaistu 2009). Kirjan takakannen teksti lupaili jo paljon: opettaa tekniikat ja auttaa myös ideoinnissa sekä inspiraation löytämisessä. Huhhuh sanon minä. Kirjassa on kaksi puolta, osa asioista kerrotaan aloittelijalle, toisaalta taas oletetaan lukijan olevan ammattilainen tai ainakin hankkivan lisätietoa jostain muualta. Vai miten suhtautua siihen, että kirjassa todetaan, että suomessa myytävissä hopeatuotteissa on oltava kaksi leimaa. Tässä liitteessä unohdetaan kuitenkin mainita, että alle 10g hopeakoruja on mahdollista myydä ilman leimoja, ja että ei niitä leimoja saa kuka tahansa koruihinsa lätkiä.


Kuva

Lisäksi kirjaa lukiessa alkoi harmittamaan, että kuvissa olleiden korujen valmistuksesta ei oltu kerrottu juuri mitään. Erityisesti kenkutti maininta "olemme onnistuneet valssaamaan hopealevyyn kuvioita sekä höyhenillä että lehdillä" ja viereisessä kuvassa kaunis höyhenen kuva hopealevyssä. No kiva että olette onnistuneet, moni harrastelijakin olisi varmasti kiinnostunut tietämään, miten tämä tekniikka toimii.

Plussaa kirja saa paljon luvusta hopeasepän työpiste kotikonstein. Monikin koruharrastaja tykkäisi varmasti tehdä paljon myös kotona, mutta valitettavasti rahavarat eivät useimmillakaan anna myöten. Pienellä kekseliäisyydellä pystyy paljonkin saamaan aikaiseksi myös edullisemmin. Harmi vaan että kirjassa esitellään monta ideaa, mutta ei juurikaan kerrota niiden toteuttamisprosessista. Lisäksi tykkäsin paljon selkeästi esitellyistä kivenistutustavoista. Niistä voikin olla hyötyä jossain vaiheessa myös minulle..

Onko kukaan muu ennättänyt tutustumaan kirjaan?

6 kommenttia:

  1. Kävin juuri eilen kirjakaupassa ja pidin kyseistä kirjaa kädessäni. Kovasti mieleni teki se ostaa, mutta hinta tuntui 32 euron hintaisena vähän kovalta (etenkin nyt kun tili taitaa olla miinuksella).... palkkapäivää siis odotellessa. Kirjaa en juurikaan kaupan hyllyllä viitsinyt selailla, mutta sen aihe ja suomenkielisyys meinas koitua lompakon kohtaloksi. Toisaalta nyt sun kertoman perusteella saatan käydä kirjastossa ja yritän saada sen käsiini sen kautta. Sen sijaan loistavaksi kirjaksi olen todennut Stephen O`Keeffe: Upeat, helpot korut. Ideoita kirjassa on kyllä paljon, kunhan vaan ehtis....

    VastaaPoista
  2. itse olen kalliimpien kirjojen kanssa tehnyt melkeinpä aina sen, että olen ensin kirjaa käynyt kirjastossa selailemassa. sitten jos se tuntuu hyvälle, niin sen jälkeen hankkinut itselle. minullakin tuo stephen o'keeffen kirja on tuolla hyllyssä, siihen verrattuna tässä on paljon vähemmän ohjeita (tässä taisi ihan koruohjeita olla 2 vai 3) ja enemmänkin kerrottu työvälineistä ja yleisesti hopean työstöstä. vähän tosiaan hankala nimetä kirjan kohderyhmää, onko se tosiaan aloittelijat, vai sitten jo ammattiin valmistuneet, joistan asioista kun puhutaan niin ylimalkaisesti.

    VastaaPoista
  3. En ole tuohon kirjaan tutustunut ja kirjoittamasi perusteella en taidakaan, kuulostaa niin ristiriitaiselta, että tulisin varmaan vain kirjaa lukiessa pahalle päälle. Olen ollut ennenkin kiinnostunut hopeataonnasta, kivikorujen yms teosta mutta pysyttelen vielä toistaiseksi rihkamakorujen puolella, kun on se niin kallista puuhaa hankkia työvälineet saati sitten ne itse kivimateriaalit yms..:/

    VastaaPoista
  4. kyllä kirja kannattaa läpi vilkaista varsinkin jos on joskus mahdollista päästä tekemään ihan kunnolla hopeakoruja (ja nyt siis tarkoitan ihan hopealevystä ym). toki kattavammin tietoa löytyy esimerkiksi internetistä jos vaan jaksaa kaivella :D

    itsekin olen pikkuhiljaa alkanut keräillä noita työvälineitä toiveena, että joskus taas pääsisi hopeantyöstön pariin. voi olla vaan nuo taidot sen verran ruostuneet, että parempi olisi käydä jollain kurssilla vähän herättelemässä..

    VastaaPoista
  5. Pörrr pyörähdin blogienpuolella ekaa kertaa sitten hetken ;) Eipä tuossa hopealevyyn kuvioiden valssaamisella taideta tarkoittaa muuta kuin levy itemin kanssa valssista läpi ;) tai itse ainakin tein kamalan hauskoja "juovia/uria" hopialevyyn taivuttelemalla pintilankaa ("rautalankaa" jota käytetään osien yhteen tms sitomiseen juotoksen ajaksi, sen kyllä varmaan varmaan tiesitkin :D )hopea ja kuparilevyn väliin ja tunkasin valssista läpi niin hyvin jäi kuvio hehkutettuun hopealevyyn. Luokkakaveri teki samaa farkkukankaalla, siitäkin tuli tavattoman hauskaa pintaa :)

    VastaaPoista
  6. kiitos selvennyksestä :D noin juuri ajattelinkin, mutta jotenkin mietin sen höyhenen olevan niin hentoinen, että jättääkö se hopeaan mitään jälkeä. nyt tulisi kyllä kaikenlaisia ideoita mieleen mitä valssata, mutta laitteet puuttuu ;) hitsi kun näitä ei tajunnut silloin kun vielä itse opiskeli.. :( nuo teidän kokeilut kuulostaa vallan mielenkiintoisille, vau.

    VastaaPoista