Sivut

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

karkkikuusi ohje

Karkkikuuset ovat olleet ihan huikean suosittuja tänä ja viime vuonna. Itsekin niihin hurahdin, tein kuuset hopeatoffeista sekä julia- ja liköörikonvehteista. Olivat ilmeisen mieluisia lahjojakin. Myös moni muu on tainnut kuusiin hurahtaa, sen verran ahkerasti on niitä täältäkin käyty ihailemassa. Ovat olleet parin kuukauden ajan jo blogin luetuimpia tekstejä. Ja mikäs niitä on tehdessä, kun ovat vielä varsin helppoja ja nopeita (ja makeita) väsätä lahjaksi tai jouluviemisiksi.


Kuusen valmistamiseen tarvitset styrox-kartion (itse käytin 21cm korkeaa), pienen saviruukun, mahdollisen koristeen kuusen päälle, maalia, siveltimen, kuumaliimaa, kuumaliimapistoolin sekä sitten tarvittavan määrän karkkia. Tähän kuuseen meni 2,5 pussia rolloja (yhden pussin koko taitaa olla 250g) plus sitten se osuus mikä kannattaa varata laaduntarkkailuun. Se voi vaihdella kuusen ja karkkien mukaan.


Aluksi aloitetaan maalaamalla kaikki osat karkkeihin sopivalla värillä. Tämä vaihe ei ole missään nimessä pakollinen, itse vaan tykkään sävyttää osat karkkeihin. Tykkään, että lopputuloksesta tulee huolitellumpi kun karkkien välistä ei pilkota valkoista styroxia. Tiedän, että jotkut päällystävät kuusen esimerkiksi kankaalla, itse koen että maalaaminen on helpompaa.


Kun maali on kuivunut, liimataan saviruukku kiinni kartioon. Alla olevasta kuvasta näkee hyvin, miten saviruukku on halkaisijaltaan melkein saman kokoinen kuin kartion alareuna. Ei kuitenkaan ihan.


Tämän jälkeen aletaan liimaamaan karkkeja kiinni kuuseen. Kun kuuseen on laitettu saviruukusta jalka, mahtuu siihen enemmän karkkeja. Nämäkin "roikkuvat" kartion alareunan yli.


Kuumaliimaa laitetaan käärepaperin toiseen päähän. Näin liima ei sulata mahdollista suklaata ja karkin voi syödä siististi repimättä paperia kokonaan kuusesta irti. Tällöin myös puoliksi syöty kuusi pysyy vielä siistinä koristeena. Monet käyttävät karkkien kiinnitykseen myös pieniä nuppineuloja, itse olen kokemuksesta huomannut, että nuppineuloilla kiinnitetyt karkit irtoavat helposti esimerkiksi kuljetettaessa, joten siksi käytän mieluummin kuumaliimaa.


Seuraava kerros kiinnitetään vähän alemman päälle. Näin kuusesta tulee tuuheampi.Lopuksi kuusi koristellaan vielä tähdellä. Senkin saa kätevästi kuumaliimalla paikoilleen.


Kuusen koristelu maalauksineen vie noin tunnin aikaa, eli varsin nopeaa touhua. Näitä ehtii siis hyvin vielä väsätä joululahjaksi.

Kuinka moni on suunnitellut tekevänsä kuusia? Mikä on sinun lempikarkkisi kuusessa?

15 kommenttia:

 1. Tein karkkikuusen viimevuonna, marabousta se taisi olla. Mutta ei siitä noin hienoa tullut!

  VastaaPoista
 2. Kiva! Vaikka nykyajan lapset ei syä paljo karkkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) mikäli herkkusuut malttavat pitää sormet erossa niin pysyy kuusi onneksi pidempään koristeena ;)

   Poista
 3. Oletpas jaksanut tehdä tosi selkeän ja hyvän ohjeen kaikkien iloksi, tuon avulla tehtävästä selviää kuka vaan! Hyvä Anna, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon. mukava kuulla, että ohje on selkeä. aina haastava miettiä mitkä työvaiheet kaipaavatkaan kuvaa, kun itselle prosessi on jo niin tuttu :)

   Poista
 4. Ihana kuusi! Kiitos selkeästä ohjeesta! Ehkäpä noita voisi tänävuonna tehdäkkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) kuusi on helppo ja nopea joten hyvin on vielä aikaa tehdä :D

   Poista
 5. Tämähän on kuusista makein ;) (ja ehkä jo painavakin?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä näille painoa kertyy :) ei varmasti ihan kiloa, mutta karkkejakin kuuseen mahtuu ainakin puolisen kiloa :)

   Poista
 6. Itsellä ideana ekaa kertaa tehdä v-loppuna, vain karkit puuttuu ja ruukun taidan jättää pois.

  VastaaPoista
 7. Kiva idea! Mietin että voisiko karkit kiinnittää pienillä neuloilla ( esim nuppineuloilla) kiinni? Näin kuusen voisi täyttää uudelleen ja uudelleen kun kaikki karkit on syöty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitoin edellisellä kerraĺla nuppineuloilla ja nyt laitan myös. Näin sen pystyy käyttämään uudelleen. Nyt päällystin kartion vihreällä huovalla.

   Poista