Sivut

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Specsaversin kehyshaaste bloggaajille

Tällä kertaa jotain vähän erilaista ja jännittävää. Specsavers haastoi mukaan bloggaajia tuunaamaan vanhoja kehyksiä uuteen uskoon. Minä olin yksi mukaan uskaltautuneista. Tarkoituksena on kehittää kehyksistä joko käyttötavaraa tai vaikkapa taidetta. Itse lähdin muokkaamaan kehyksistä aina niin sydäntä lähellä olevia heijastimia (koska niitä nyt vaan ei ole ikinä tarpeeksi).

Päädyin käyttämään töissä pieniä lasten aurinkolaseja, sillä ne olivat kooltaan aikuisten laseja sopivampia heijastaviksi koruiksi. Alkuun spreijasin kehykset, toiset mattamustiksi ja toiset helmiäispinkeiksi. Kun maali oli kuivahtanut liimasin linssien tilalle heijastavaa kangasta. Toisiin hopean väristä, toisiin valkoista.
Pinkit sydänrillit päätyivät pipoa koristamaan. Niihin tuli metallihohteen lisäksi vielä vähän lisää kimalletta, eli akryylitimantteja. Taakse laitoin liimalla hakaneulat, jotta heijastin on helppo kiinnittää vaatteeseen.Mattamustiin rilleihin pistin roikkumaan ketjuja, näistä tuli vähän katu-uskottavampi heijastin. Nämä molemmat versiot ovat koristeiltaan vielä melko yksinkertaisia. Mikäli kehyksiä tulee vastaan vielä lisää, saatampa toteuttaa yhden version vielä hieman monimutkaisemmin koristein (tai mikään ei toki estä lisäämästä näihin vaikkapa lisää timantteja tai muuta).

Kun lähdin miettimään miten työn toteutan, oli lähtökohtana aurinkolasien oikea käyttötarkoitus. Kun niiden tarkoitus on kesällä estää auringosta häikäistyminen, voivat ne talvella taas näkyä sekä häikäistä kauaskin näin heijastimen muodossa. Näin ne jatkavat elämäänsä hieman eri lailla ihmistä suojaten.

*Specsavers Optikon bloggarihaaste on jatkoa Lahden ammattikorkeakoulussa järjestettävään
kierrätyshaasteeseen. Parhaillaan käynnissä olevassa haasteessa LAMK:n ympäristötehokkaan
muotoilun kurssilaiset antoivat taidonnäytteensä ja loihtivat vanhoista kehyksistä käyttötavaraa.
Katso ja kurkkaa LAMK:n sähäkimmät ja luovimmat teokset Facebookista tai Instagramista aihetunnuksilla #kierrätäkehykset ja @specsavers.fi.

11 kommenttia:

 1. Ihan älyttömän hienot!! :D Molemmat on tosi kivat, noi rokimmat ehkäpä vielä enemmän mun makuun, mutta joka tapauksessa tosi makeet! Ja mulle taisi juurikin ratketa pikkupikkusiskojen joululahjaongelma ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihhih, kiitosta vaan :D nyt vaan näpertämään, odotan innolla että näen sinun tuotokset myös :D

   Poista
 2. Aivan huippuhienoja! Tosi hyvä heijastinidea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon Laura :) ainakin tämä on vähän erilainen, mitä on tullut tehtyä :D

   Poista
 3. Todella hauskat! Noi rokimmat ovat minusta todella hyvännäköiset takissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) ne päätyivätkin heti käyttöön :D

   Poista
 4. Ihana idea juurikin naarmuuntuneista aurinkolaseista. Kaikki käyttämäni silmälasit olen toimittanut keräyksiin optikoille, jotka toimittavat niitä köyhiin maihin vähävaraisille. Erään tuntemani reissaavan optikon muisto kolmekymppisestä miehestä, joka ei pikkulapsiajan jälkeen ollut nähnyt kahtakytä senttiä pidemmälle, oli todella liikuttava  Ilme oli ollut melkoinen, kun oli nähnyt puunlehdet yms! Toivoisin kovasti, että mahdollisimman moni löytäisi ne naarmuuntuneet arskat muokattavaksi ja toimittavaisivat ylimääräiset silmälasinsa keräyksiin, joita järjestävät pysyvästi useat optikkoliikkeet. Ilmeisesti ei kuitenkaan Specsavers.  "Kehykset" voi tehdä esim muovipurkista yms leikkaamalla ja maalaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ajatuksia herättävästä kommentistasi Sini. kun itse en ole laseja ikinä tarvinut, en ole aiemmin kuullut että vanhat silmälasit voi lahjoittaa jälleenkäytettäväksi. en myöskään osaa sanoa, järjestääkö Specsavers samankaltaisia keräyksiä. hyväkuntoisten lasien kohdalla tämä onkin varsin hyvä idea :)

   on kiva kuitenkin, että erilaisten tuunausideoiden avulla myös ne risat, naarmuuntuneet tai muutoin käyttökelvottomat lasit voidaan hyödyntää eikä heitetä turhaan roskikseen :)

   Poista
  2. On Specsavers ainakin ennen kerännyt kehyksiä, itsekin olen omani sinne vienyt.
   http://www.specsavers.fi/uutiset/suomalaisten-vanhoja-silm%C3%A4laseja-vied%C3%A4%C3%A4n-nyt-tansaniaan-%E2%80%93-valtakunnallinen-silm%C3%A4lasiker%C3%A4ys

   En sitten varma ole, lieneekö keräys jatkuva vai onko niitä vaan kampanjoina.

   Poista