Sivut

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

emalointiaOlen näperrellyt viimeisen viikon ajan Lahden muotoiluinstituutilla. Osallistuin avoimen amk:n kautta emalointikurssille ja voi että kun olikin mukavaa.Kurssilta ei ihan hirveästi ole esiteltävää, tämän sormuksen sain valmiiksi. Suuri osa energiasta meni erilaisiin värikokeiluihin ja emalointitekniikan opetteluun. Muutama projekti on keskeneräisenä. Katsotaan jäävätkö ne sellaisiksi, jos eivät niin tulevat kyllä esille myös tänne.Sormus on tehty hopeasta. Pyöreä osa on emaloitu ja kiinnitetty niittaamalla sormusaihioon. Niittausta ei ole tehty ihan loppuun asti, joten pyöreä osa pyörii sormuksessa kivasti. Emaloitu osa on tehty ruskealla transparentilla eli läpinäkyvällä emalilla. Väriä on levitetty kaksi kerrosta, molempien levitysten jälkeen emalikerrosta on hiottu tasaiseksi ja lopuksi tehty vielä kiillotuspoltto. Useamman uunissakäyntikerran jälkeen ruskea väri näyttää enemmänkin leijonankeltaiselta, mikä on oikeastaan ehkä kivempikin.Tässä kuva koulun emaliluokasta. Kun tätä katselette, arvaatte varmasti että värien valinta ei ollut aivan yksinkertaista. Vielä kun kaikki värit käyttäytyvät uunissa eri tavalla, jokaisesta on tehtävä ensin koepala. Silti väri saattaa muuttua uunissa erilaiseksi kuin koepalassa, sillä kappaleen koko ja uunissaoloaika vaikuttavat valtavasti.Suurin osa emaleista oli paloina, joten ennen käyttöönottoa ne tuli jauhaa metallisessa morttelissa ja pestä tislatulla vedellä.Emaliuunin lämpötila kohosi 850 asteeseen. Emaleiden sulamislämpötilat kuitenkin vaihtelivat emalista riippuen.Tässä vielä kuvaa työpisteestä, jossa tehtiin kaikki kultasepäntyöt, eli muun muassa juotokset, sahaukset ja viilaukset.Aikaisemminkin avoimen amk:n kursseilla käyneet opastivat että "kirjoittamattomana sääntönä" on, että pitää olla jokin sivuprojekti. Itse otin sivuprojektiksi erilaisia sormuksia. Koululta löytyi valssi, jolla pystyi valssata erilaisia kuviolankoja. Näistä pyörittelin sitten muutamia sormuksia, jotka on juotettu kasaan, mutta loppuviimeistely puuttuu vielä. Katsotaan saanko näitä koskaan valmiiksi, esittelen ne kyllä sitten blogissa.Ilmapiiri kurssilla oli todella mukava ja leppoisa. Koulun työtilat olivat ihan uskomattomat, varmasti kaikki mahdolliset laitteet löytyivät joita kuvitella saattaa. Ja vähän enemmänkin, enpä olisi tajunnut tarvitsevani esimerkiksi halkaisijaltaan pisaran muotoista hopealankaa. Pienenä huhuna kuulin, että avoimen amk:n korukursseja oltaisiin lisäämässä. Itse aion ainakin mahdollisuuksien mukaan osallistua vielä uudestaan jollekin kurssille.

27 kommenttia:

 1. Tutun näköisiä noi kuvat Lahdesta:) Vitsi et harmittaa ettei päässyt mukaan.
  Ja samaa mieltä työtiloista, ihan huiput!

  VastaaPoista
 2. Kaunis sormus, yksinkertainen :) tykkään!

  VastaaPoista
 3. Helmi: työtiloja ei tosiaan tarpeeksi voi kehua. kuulemma ensikesäksi tulossa myös emalointikurssi, eli tuskin ihan olet onnesi ohi kulkenut. :D

  Tanja: kiitos paljon :D

  VastaaPoista
 4. Upea sormus, mutta hitsit mikä homma! Ei riittäis meikäläisen kärsivällisyys, vaikka lopputulos onkin upea!

  Jännityksellä odotan, mitä muuta esiteltävää lisäilet ;)

  VastaaPoista
 5. Hieno sormus, on siinä emaloinnissa näköjään tuhtaamista. On aina ilo kursseilla ja oppia uutta =)

  VastaaPoista
 6. Oi apua, tollaselle kurssille miunkin on päästävä;)

  VastaaPoista
 7. Ou mään joku oli selkeesti käyny siivoomassa emaliluokan ;D oli kaikki purkit ojennuksessa! olisipas aina muulloinkin :/ kivannäkönen sormus tuli! mistä se idea sitten lähti?

  VastaaPoista
 8. Marika: kiitos, kärsivällisyyttä koeteltiin mullakin :D katsotaan saanko ikinä noita muita viimeisteltyä..

  Amalia: kiitos :D joo, tästä innostuneena oon jo selaillut syksyn kurssitarjontaa...

  sirpa: oli kyllä kivaa :D

  Rajaton: no se oli kyllä hyvässä kunnossa, kaikki emalit järjestyksessä opakit ja transparentit omissa osioissaan ja väreittäin :D kummasti näytti kyllä kurssin jälkeen siltä kuin pommi olisi räjähtänyt.. miten se on niin vaikea laittaa purkki samaan paikkaan mistä ottikin. mulla ainakin. ja vielä iso kiitos :D sormuksen idean alkuperä on kyllä vähän hämärän peitossa. tästä(kään) ei tullut yhtään samanlainen kuin alkuun mietin. tässä meni pieleen varmaan kaikki mikä voi mennä, mutta lopputulos on ihan kiva kuiteskin. onneksi tässä avoimen amk:n puolella ei tarvitse niin tarkkaan perustella noita omia ratkaisujaan, vaan voi tehdä enemmänkin fiilispohjalta :D

  VastaaPoista
 9. Tykkään tuosta sormuksesta kaikessa sen yksinkertaisuudessa. Ja larppaajana tietenkin näen siinä propin. :D

  VastaaPoista
 10. Viime syksynä Helsingin kädentaitomessuilla kokeilimme myös emalointia... Se on kanssa kivaa, mutta kyllä sitä joutuu vähän harjoittelemaan, ennen kuin saisi aikaiseksi niin nättejä, että niitä kehtaisi käyttää ;)

  VastaaPoista
 11. Fenomeeni: kiitos :) yksinkertaiset muodot on munkin mieleen, moni muu teki kurssilla paljon haastavampia muotoja. mä en larppausta harrasta, niin mielenkiinnolla kuulisin, mikä on proppi :D nimimerkillä yritin googlettaa, mutta en löytänyt sopivaa vastausta ;)

  maiju: joo, tekniikkana tuo on kyllä mun mielestä yksi haastavimmista. itse ainakin koen äärimmäisen tuskaisana sen, että uunissa tapahtuvia muutoksia ei voi millään tietää, eli vaikka itse tekisi kaiken kunnolla voi koru ja värit mennä miten sattuu. monet toki kokevat juuri sen mielenkiintoisena ja siksi tekniikan todella mukaansatempaavana.

  VastaaPoista
 12. Tosi magee tuo sormus!! Voi kun on ollu varmaan kiva kurssi!! =)

  VastaaPoista
 13. Iso kiitos SannaS. oli kyllä varsin ihana kurssi, huomasi että kyllä ne vanhat taidot siellä jossain vielä on. vähän vaan tarvitsevat herättelyä :D

  VastaaPoista
 14. Onnistuuko emaloinnin teko kotioloissa? ...yks toope täällä vaan kyselee

  VastaaPoista
 15. Emalointia on mahdollista tehdä kyllä kotioloissa. Tuossa postauksessa on esitelty noita laitteita, joita tarvitsee. Tärkein on tuo emaliuuni. Monillahan uuni kyllä on, jos harrastavat esimerkiksi hopeasaven muotoilua tai lamppulasihelmien tekoa. Emaleitakin saa mun mielestä hankittua jauheina, ettei tarvitse tuollaista emalienmurskauspistettä rakentaa. Sitten on näitä ns. askarteluemaleita http://www.slojd-detaljer.com/PSLWeb/product.aspx?productid=3731 jotka voi sulattaa esimerkiksi lieden päällä kotioloissa. Muistan että aikaisemmassa koulussa emaloin yhden riipuksen kylmäemalilla (siis ei tuollaisella askarteluemalilla, vaikka niitäkin kutsutaan kylmäemaliksi) vaan jonkinlaisella emaliseoksella, jota ei tarvinut lämmittää ollenkaan. Voisinkin sen riipuksen laittaa joku päivä esille tänne, ja vähän kysellä jos joku tietäisi mitä tuo aine on.

  VastaaPoista
 16. Upea sormus!

  Noihin tilohin olisi joskus mukava päästä puuhastelemaan. Vois seota. ;)

  VastaaPoista
 17. kiitos katri :D

  tiloja ei voi kyllä kuin ihmetellä. toki onhan tuolla koruopiskelijoitakin monelta eri alalta (kulta- ja hopeasepät, kaivertajat, muotoilijat ja ties mitä) niin pitää luokkatiloja ollakin. mutta sitä laitteiden määrää... huh :D

  VastaaPoista
 18. hii, tutulta tilat näyttää.. =) syksyllä tarviikin koittaa enemmän perehtyä taas emalointiin, joskos sitä saisi jotain yhtä kaunista aikaseksi!

  -anna-

  VastaaPoista
 19. kiitos anna :D varmasti jotain kaunista syntyy myös sinunkin käsissäsi

  VastaaPoista
 20. Kiva sormus ja kiva idea siinä. Saatanpas joskus kokeilla itsekin ;) Ja uusi emaliuunikin oli sitten vissiin rantautunut, jei! Vanha kun sopivasti poksahti tuossa keväällä meidän emalikurssin aikana.

  VastaaPoista
 21. kiitos Kaisa :D joo, uusi emaliuuni oli saapunut sopivasti juuri kurssia edeltävänä päivänä. varsin hyvin, kun kyseessä kuitenkin aika tärkeä osa emalointia tuo että ne pystyisi uunissa polttamaan... :D

  VastaaPoista
 22. Proppi meinaa larppauksessa kaikkea sitä, millä tunnelmaa luodaan vaatteiden ja esineiden avulla.

  VastaaPoista
 23. ahaa :D iso kiitos selvennyksestä Sinulle :)

  VastaaPoista
 24. Pakko emaloinnin Wanhana konkarina ottaa kantaa. se aito emali on lasiseosta, johon on lisätty eri oksideja, värin, sekä metallin päällä pysyvyydensi,perusaine on siis kvartsia.mitä tulee ns. kylmäemaliin, se on muovia! 2 komponenttimuovia, jossa on väri ja kovete.ei pitäis puhua edes emalista siinä yhteydessä. puolustaa toki paikkaansa joissakin tuotteissa.

  VastaaPoista
 25. hienoa, kiitos sinulle kun selvensit näiden eroa :)

  VastaaPoista