Sivut

maanantai 9. maaliskuuta 2009

nypläilyä

Vihdoinkin jotain uutta :) Pari viimeistä viikkoa ovat olleet yhtä juoksua, joten ylimääräistä aikaa ei käsitöille ole juurikaan jäänyt. Viikonloppuna pääsin kuitenkin osallistumaan Lahden jalo- ja korukiviharrastajien kurssille, jossa teimme hopeakoruja nypläämällä. Aloitimme harjoittelun kuparilangalla ja siirryimme sen jälkeen 999 hopeaan. Nypläämisessä käytettiin erityisiä metallilangalle kehitettyjä nypylöitä, sillä jäykempää lankaa ei voinyt samalla tavoin kiertää nypylän ympärille kuin tavallista lankaa.Tässä muutama kupariharjoitustyö. Tein muutamia kuitenkin parillisen määrän, jotta niitäkin voisi käyttää hyväksi vaikkapa korvakoruissa. Noista lehdistä tulee ainakin mieleen ihan intiaanit ja sulat.Hopeiset korvakorut valmiina. Näissä on käytetty kolmea nypyläparia, eli kuutta nypylää.Salmiakkikorvikset on nyplätty myös kolmella nypyläparilla. Somisteena 925 hopeahelmiä.Sitten kukkia. Nämä on tehty kahdella nypyläparilla. Hopeisessa on koristeena kolme pientä makeanvedenhelmeä ja tarkoituksena olisi laittaa koruun vielä neula, jotta sitä voisi käyttää rintaneulana.Myös verkoissa vasemmalla harjoituskappale ja oikealla hopeinen versio. Nämä kappaleet on nyplätty kahdeksalla nypyläparilla, joten kurssin haastavin työ siis kyseessä. Jos mahdollista, nämä verkot päätyvät joskus vielä kahden lasin väliin, jos ja kun jollekin lasinsulatuskurssille pääsen.

Näihin hopeisiin koruihin minulla oli 10 metriä 0,3 hopealankaa. Kaikki meni, mutta yli jäi joka nypläyksestä yhteensä ehkäpä n. 50cm. Ns. hävikin olisi toki voinut pienentää mittaamalla esimerkiksi langalla tai tuolla kuparilla tarkemmat mitat. Otin kuitenkin aina hieman ylimääräistä lankaa, sillä parempi että sitä jää hieman yli, kuin että loppuu kesken työn.

14 kommenttia:

 1. Tämähän on jotain aivan uutta, en ole ennen törmännytkään hopealangan nypläämiseen. Kivoja töitä, ihastuin erityisesti kukkasiin ja salmiakkikuvioisiin korviksiin! :)

  VastaaPoista
 2. Hienon näköisiä! Ihan uutta tekniikkaa minulle. Erityisesti kukka helmillä on hieno :)

  VastaaPoista
 3. Ihania töitä ja tekniikka vaikutti hurjan kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 4. Tosi kivän näköisiä, etenkin nuo lehdet! Ja taas paisuu "tätäkin olisi kiva joskus kokeilla" -lista ;)

  VastaaPoista
 5. kiitos teille kommenteista. todella kiva tekniikka olikin, ja suosittelen jos jossain on mahdollista päästä kokeilemaan/saada opastusta. netistä kun ei juurikaan materiaalia tämmöiseen tunnu löytyvän (siis itseopiskeluun..)

  VastaaPoista
 6. Ekan kerran minäkin näin tällaisia! Lehdet ja kukat on varsin viehkeitä. :)

  VastaaPoista
 7. Tämäpä mielenkiintoista! Ja kaunista jälkeä olet saanut aikaan, erityisesti kukka ja ne salmiakit. Ja noista verkoistahan voi saada aikaan vaikka mitä! Hienoa!

  VastaaPoista
 8. Hirmuisen nättejä ja ihanalta vaikuttava tekniikka !!

  VastaaPoista
 9. Hauskaa tekniikkaa! hienoja ovat varsinkin nuo kukat:)

  VastaaPoista
 10. Todella hienoja nypläyksiä, varsinkin nuo kukat on kauniita!

  VastaaPoista
 11. Työsi ovat kauniita ja herkkiä. Kiva nähdä uusia sovelluksia vanhasta tekniikasta.

  VastaaPoista