Sivut

lauantai 25. lokakuuta 2008

syksyinen päiväretki Suomen lasimuseoon Riihimäelle

Aurinkoisen syyspäivän kunniaksi päätin tehdä retken Riihimäellä sijaitsevaan Suomen lasimuseoon, jossa nyt syksyn ajan on esillä näyttely lasihelmistä ja niiden historiasta 5000 vuoden ajalta. Olin laittanut herätyskellon soimaan jo aamuvarhain ja sainkin itseni reippaasti ylös sängystä. Pyöräilin juna-asemalle ja vielä junassa tarkastelin tulostamaani karttaa. Reitti vaikutti idioottivarmalle, sillä kartalla se näytti menevän melkolailla suoraan. Ajattelin, että en anna itsestäni turisti-kuvaa, vaan silmäilin karttaa ainoastaan vaivihkaa silloin tällöin. Kuinka ollakaan lähdin kuitenkin harhailemaan viistosti reitiltä poiketen ja jossain vaiheessa huomasin olevani totaalisen eksyksissä, ja melkeinpä takaisin lähtöpisteessä. Super suunnistustaitonikin murenivat mitä kauemmin risteilin ympäri Riihimäkeä. Vihdoin ja viimein tajusin kuitenkin missä kohti karttaa olin, ja pääsin perille ehjänä (vaikkakin hieman kärttyisänä). Lienee turha mainita, että takaisinpäin tulin sitten bussilla...

Vihdoin perillä





Helmet ovat olleet ensimmäisiä lasista tehtyjä esineitä. Niitä on käytetty yhteiskunnallisen aseman merkkinä sekä koristautumisessa kymmeniä tuhansia vuosia.



Helmiä on käytetty jopa rahana ja kolonialismin aikana helmillä olikin suuri taloudellinen merkitys.





Alla taiteilijan tarkoin varjeltu helmivarasto, jossa kaikki helmet on pakattu purkkeihin joihin on kirjattu myös ostopaikka sekä -aika.



Ja tarttuihan sitä mukaankin jotain muutakin kuin hyviä muistoja.. Lasimuseosta Päivi Kekäläisen ja Kaisa Koiviston tiivis tietopaketti lasihelmistä Pieni helmikirja (joka nimestään huolimatta on enemmänkin vihkonen), sekä rautatieaseman vieressä sijaitsevasta Prismasta Lokakuun Bead & Button.



Lisää tietoa Suomen lasimuseosta ja helmet-näyttelystä täältä.

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia ja mielenkiintoisia faktoja. :)

    VastaaPoista
  2. Mäkin tein Riihimäellä aikamoisen kierroksen, sisko onneksi asuu siellä, joten löysin kuitenkin perille asti ilman karttaa... :D

    Todella kaunis kahvijaspiskoru uusimmassa postauksessa <3 Ajaton fiilis.

    VastaaPoista